Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Dina listor ska vara i molnet

| | | Lästid: 2 minuter (2199 tecken)

Ett fotograi på en hand som håller ett moln utklippt ur ett papper.

Använd nätet för listorna med projekten du jobbar med för tillfället och alla saker du ska komma ihåg. Till skillnad från en pappersvariant går den inte att tappa bort. Men framför allt är den alltid med dig.

För visst är följande scenario möjligt: Hemma vid middagsbordet kommer du på två saker som måste göras när du kommer till jobbet i morgon. För att inte glömma skriver du upp dem på en lapp som du lägger på köksbänken.

Men kommer du ihåg att ta med den till jobbet?

Om du istället använder en nättjänst är det problemet ur världen.

Med tjänsterna får din lista dessutom smarta finesser. Hos många kan punkterna på listan få en deadline så att telefonen påminner dig om vad du ska göra när. Andra kan knyta uppgifter till en geografisk plats, så att du blir påmind om att köpa tejp när du befinner dig i närheten av pappershandeln. Att kunna dela listor med dina kollegor är en annan bra funktion. Eller att kunna koppla dem till varandra, så att uppgift X inte visas innan uppgift Y är avklarad.

Så vilken tjänst ska du välja?

Todoist är ett bra alternativ för den som behöver många olika listor. Med tjänsten är det enkelt att dela i dem i grupper, exempelvis för administration, kundprojekt och privatliv, vilket ger en tydlig överblick över vad som ska göras och möjlighet att fokusera på rätt sak. Det går också att skapa avancerade filter som till exempel visar alla uppgifter märkta med "viktigt" eller har dagens datum som deadline.

Trello har ett upplägg som påminner om fysiska anslagstavlor. Du kan skapa så många tavlor du vill, på varje tavla hänger du upp dina listor och på varje lista fäster du kort med sakerna du ska göra. Baksidan av varje kort kan innehålla diskussioner med kollegor, kopplade dokument och bilder. Läs gärna boken Personal Kanban för tips om hur Trellos funktioner kan utnyttjas.

Any.do är ett enklare alternativ med en egen metodik: Varje dag inleds med ett "Any.do Moment" då användaren går igenom alla uppgifter som inte är schemalagda till ett visst datum och bestämmer vilka av dem som ska utföras innan dagen är slut.

Foto: kky.


Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.

Länkar till alla mina tips hittar du här.

[et_bloom_inline optin_id=optin_9]